Omietky-povrchové úpravy stien a stropov

Úprava interiérových stien zahŕňa v sebe nespočetné množstvo možností. Správnou voľbou omietkovín, bežných i netradičných, voľbou povrchových úprav s rôznymi štruktúrami, vzormi, výberom farieb či rôznymi maliarskými technikami dokážeme interiér dotvoriť, zvýrazniť, vniesť mu jedinečnú atmosféru a významným spôsobom podčiarknuť jeho osobitosť.


Vnútorné-interiérové omietky a ich vlastnosti

Vnútorné omietky patria k základným druhom povrchových úprav stien interiérov. Tvoria jednou alebo viacerými vrstvami maltoviny, ktoré sa nanášajú na povrch múrov, stropov, deliacich priečok. Omietky možno aplikovať na rôzne druhy tehlového, kamenného i zmiešaného muriva, na betón, pórobetón, sendvičové panely, drevotrieskové tvarovky a iné stavebné materiály, a to v závislosti od funkcie a estetického charakteru vnútorného priestoru. Popri svojej estetickej funkcii musia spĺňať aj ďalšie praktické funkcie, ako chrániť konštrukčné prvky pred mechanickým poškodením, prípadne skvalitňovať vlastnosti konštrukčných prvkov, a samozrejme, prispievať k zvyšovaniu trvanlivosti muriva a ďalších zabudovaných stavebných materiálov. Medzi ďalšie vlastnosti omietok patria tepelnoizolačné akumulačné a zvukoizolačné schopnosti, prievzdušnosť, ale aj tepelná rozťažnosť. Nemožno zabudnúť ani na protipožiarnu, antistatickú či protifungicídnu funkciu.


Najčastenšie používané druhy omietok

K najčastejšie používaným druhom interiérových omietok patrí vápenná štuková, vápenno-cementová štuková, sadrová, silikátová, umeloživičná omietka a iné špeciálne druhy. V súčasnosti je na trhu dostatok najrôznejších materiálov i spracovateľských technológií pre nápaditú a zdravú povrchovú úpravu stien a stropov našich interiérov. Nie všetky ponúkané materiály a technológie sa však hodia do všetkých priestorov a v každej situácii. Mimoriadnu pozornosť treba venovať úprave povrchov starších objektov, najmä tých vodotesne neizolovaných, kde nesprávna voľba materiálu môže spôsobiť viac škody a starostí, ako radosti z pekne obnovených priestorov.